InterneteBay Kupovina

Verovatno ste ste imali iskustva sa sajtovima kao što su: DX (DealExtreme), AliExpress ili Gearbest?
Pre dolaska PayPal-a u Srbiju to su bile jedine opcije za kupovinu robe preko Interneta a gde se plaćanje vršilo karticama. Ne računajući Amazon, čije su poštarine ka Srbiji enormne (oko 50$ nevezano za tip predmeta), izuzetak su knjige.

Mana navedenih sajtova je ta što roba uglavnom stiže iz Azije (Kina, Malezija, Koreja…) za čiju dostavu je u najboljem slučaju potrebno 15 dana, a u najgorem čak 2 meseca. Što, složićete se, kvari ceo doživljaj kupovine preko interneta.

eBay nije bio nepoznat Srbiji ali je kupovina na njemu do 2013 godine bila nemoguća. S obzirom da je PayPal u vlasništvu eBay-a, jedini način plaćanja na eBay-u je bio PayPal ili platne kartice (srpske nisu bile prihvaćene jer se procesiranje kartica na eBay zapravo vrši u pozadini, pogodićete, preko PayPal-ovog gateway-a – što bi onemogućilo kupovinu).

Dolaskom PayPal-a u Srbiju konačno možemo naručivati robu sa eBay-a. Nažalost, eBay takođe ima dosta prodavaca iz Kine. Zato uvek kupovinu vršim preko ebay.co.uk ili u filterima izaberem lokaciju robe u Evropi. 90% robe iz Evrope koju naručim dobijem u roku od 5 radnih dana. Kako su prodavci iz Kine shvatili šta se dešava i oni su počeli da ističu kako se njihova roba nalazi u UK a zapravo je šalju iz Kine, to lako možete proveriti odlaskom na profil prodavca – gde piše njegova prava lokacija.

Šta ako poručena roba sa eBay-a ne stigne?

Jedna od mnogih prednosti je eBay Money Back Guarantee. Ukoliko podnesete žalbu za određenu transakciju jer roba nije stigla u garantovanom roku ili je neispravna, novac će vam bići vraćen. Neispravnu robu u većini slučajeva ne morate da vratite prodavcu. Žalbu na predmet možete otvoriti čak 30 dana nakon prijema. Nažalost mnogi korisnici zloupotrebljavaju ovu opciju, a prodavci ukoliko nemaju dokaz da su poslali robu (ukoliko paket nema praćenje) ostaju u minusu.

A prodaja?

Na eBayu i Srbi mogu prodavati svoju robu. Zaštićeni ste od prevare zahvaljujući eBay Seller protection. Ukoliko kupac tvrdi robu nije primio, samo vam je potreban broj za praćenje kao dokaz da ste robu poslali. Ukoliko se odlučite da robu šaljete bez praćanja (što je višestruko jeftinije, ali poštarinu ipak plaća kupac) praktično ste na milosti i nemilosti kupca.

Kako Vas određeni prodavci mogu obmanuti

Desilo mi se jednom, a bilo je i kasnije nekoliko pokušaja. Ukoliko mi roba ne stigne ili je neispravna uvek otvorim žalbu, zatim mi prodavac pošalje poruku izvinjenja gde me moli da zatvorim žalbu i da će mi vratiti novac. A evo kvake: kada jednom zatvorite žalbu za određenu transakciju, ne možete je ponovo otvoriti. Na ovaj način sam jednom prevaren i više ne nasedam na ovakve „fore“.

Kvalitet robe

Kvalitet robe zavisi od prodavca do prodavca. eBay tim vredno radi i uvek brzo uoči plagijarizovanu robu (Calvin Klein, Nike, Ray-Ban …) i ukloni je sa sajta, ukoliko pak postanete žrtva plagijarizma imate pravo na povraćaj novca.

 

3 Komentara

  1. Postovanje mladi gospodine,
    nisam znao da kod nas postoje osobe koje s bave s nauricvanjem robe sa ebay pa sam se ziv pojeo kada sam video Vasu lokaciju jer da sam Vas znao ranije naprvaili bi posao veka. Ja nisam smeo da klikm po ebayu tek tako jer ko zna sta bi mi stiglo pa sam godinama ostao bukvalno paralisan. Ja sam vanrdno talentovani specijlaista za piktorijalnu mikroskopiju pa bih vas zamolio da pazljivo proucite sadrzaje na tim, adresama a narocitio na onoj na koja seodnosi na Deep Drema gereator. Tu mi niko od inostranih prakticara nije zeleo reci kako se dobijaju velikoformatne fotografaije, za one male su obezbedili softver ali za velike fotke ma ni da zucnu. da li ste vicni programirnaju. da li se dobijanje velikih formata u DDG vrsi preko prograramiranja. Potrebno je stvoriti tako masivna fajl da se iz njega izradi fotografija 50 x 70 cm pa i veca. neki su predlagali zumove koji povecavaju lik 600% ali ja nesto sumnjam u to, fajl je tezak, recimo, 1mb pa ce ga taj zum razvuci do formata 50x 70 cm. Milsim da se tu koristi programirnaje.ja o programiranaju ne znam nista. Fotgrafije bih prodavo po eksuzivnim hotelima diljem Jadarna. U tu svrh bih vam paltio 50% od posla. ja sam posten i castan covek i ne bavim se prevaram. Da li preko vas mogu naruciti neke fotografske elemente iz inostrantstva, odmah bi dosao tu kod Vas i dao vam ceo iznos.
    http://milankosanovic.blogspot.com/2015/10/zlatokosa.html
    otkucajte milan kosanovic nikon small world competition
    http://milandeepdream-bg62.blogspot.com/2018/06/

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Postavi komentar