Hosting u Srbiji

Nekada kada bi tražili Hosting u Srbiji nailazili biste na svega nekoliko rezultata, a i to bi uglavnom bili neozbiljni preprodavci Hosting usluga.

Danas je situacija dosta drugačija, internet konekcije su brže, kapaciteti rastu a cene su sve manje i sve je lakše pokrenuti sopstveni hosting biznis u Srbiji. Ali da li svi koji se bave ovim poslom zapravo znaju šta rade? Većina ljudi koja odluči da se bavi ovom vrstom biznisa uglavnom počinje od Reseller naloga što je daleko bezbednije po njihove korisnike, a ima i onih sa nedovoljno iskustva koji znaju samo da instaliraju cPanel i prateće plugine misleći da im je hosting siguran i da dodatne konfiguracije nisu potrebne. Po mom mišljenju, korisnici koji su već naišli na hosting owner početnika su veoma veće sreće kada \”nabasaju\” na reseller-a čiji se podaci nalaze kod dosta iskusnije i sigurnije hosting kompanije nego oni početnici koji server konfigurišu sami.

Pravo je pitanje kako pronaći hosting u Srbiji koji je siguran?

Najbolje je pročitati iskustva korisnika, i trajanje te hosting kompanije. Ne kažem da ne treba uzimati Hosting kod startup kompanija, ali ukoliko ne znate ništa o njihovim vlasnicima najbolje je uzimati hosting kod onih čiji sajtovi traju najmanje 6 meseci, to je dokaz njihove rentabilnosti. Jer plaćati servere i licence više meseci bez korisnika je jako pogubno (Dedicated 50 EUR, cPanel 30 EUR, Billing softver 15 EUR, prateći plugini još 15 EUR, ovo su minimalni troškovi na mesečnom nivou).

Prvenstveno sam pokrenuo Pegaz Hosting 2012 godine koji sam vodio do 2014 (imao je oko 1500 klijenata), \”prodao\” sam ga a novac nikada nisam dobio (ali to je priča za sebe). 2015 pokrećem PHS.rs (Pegaz Solutions u APR) koji završava sa gubicima i 0 klijenata. Konačno 2016, treća sreća, na nagovor prijatelja pokrećem Leo Host, koji traje već godinu dana i broj klijenata raste ali sajt sam ga \”krstio\” imenom leo-host.com pre 3 meseca.
Ponudu Leo Hosta možete pogledati na https://www.leo-host.com

Da li je Hosting u Srbiji zaista Srpski?

Nažalost u 90% slučajeva ne, kao što i sami znate u Srbiji je dosta stvari skuplje nego što je slučaj u razvijenijim zemljama. Nivo usluge koji Hosting provajder u Srbiji može da dobije nije približan onome što bi dobio pre deset godina u datacentru u Nemačkoj, Francuskoj ili Holandiji. Hosting provajderi najčešće svoje servere smeštaju u nama fizički bližim zemljama (zbog odziva u ms) Nemačka, Britanija, Holandija, Francuska dok neki se čak odlučuju za prekookeanske datacentre u Americi kao što je SoftLayer.
Mi u Leo Host-u naše servere u glavnom držimo u Evropi. Iznajmljivanje servera u ovim zemljama je dosta jeftinije nego u Srbiji a pritom ima dosta brži link, serveri su jačih performansi i imaju besplatnu DDoS zaštitu.

Hosting Srbija ili stranci?

Ja sam uvek za to da se podrže domaće hosting kompanije iz Srbije jer će firme sa nekoliko hiljada klijenata bolje voditi brigu o vama i više vas ceniti nego firme koje imaju milione klijenata i sve što gledaju je čist profit a usluga je blago rečeno užas.