Razmišljate o pokretanju startup biznisa? Ali čime bato\’?

Država stalno poziva nezaposlene građane da pokrenu svoj biznis, nudi razne \”subvencije\” a istovremeno se bori protiv sive ekonomije.

Ali čime da pokreneš biznis bato\’? Oraj\’ima?

Imate 18 godina, želite da pokrenete svoj biznis a nemate sredstava. Nemate investitora, a ne želite da uzimate kredite ili pozajmice.

Posao nije postojao pre osnivanja firme, kako platiti doprinose i poreze koji su oko recimo ~15 000 mesečno a vi nemate klijente?
Bavite se nekim poslom koji nije toliko profitabilan? Niste tajkun, pljačkaš ili lopov i nemate srebra i zlata koje biste utopili. Država se do 2017 godine nije setila ni da razmotri ideju oslobađanja plaćanja doprinosa i poreza za startup firme, a Makedonija sličan program ima već pet godina.

Naš ministar finansija je konačno došao na sličnu ideju, ali samo ideju. A sa druge strane država se toliko bori protiv sive ekonomije. Mnoge firme danas uopšte ne bi postojale da određeno vreme nisu radile neregistrovane.

80% firmi iz IT oblasti su bar nekoliko godina radile neregistrovane kako bi uopšte imale dovoljan broj stalnih klijenata i narudžbina kako bi plaćale troškove i pritom imale zaradu. Ja lično znam da nabrojim desetak primera, a polovina se javno ponosi time. E sada mi recite kako bi te firme opstale da nema sive ekonomije protiv koje se naša država toliko silno bori? A te iste firme danas pune budžet RS.

Ako nemate biznis koji nije regionalan, teško da ćete se obogatiti. Toliki porez toliko firmi plaća državi a pak država ostaje siromašna i u večitim dugovima. Zbog loših poteza države u prošlosti mi treba da plaćamo veće poreze, umesto da imamo više novca za sebe?! Pogledajte Grčku, u Grčkoj je super, država bankrotirala a narod je sve bogatiji. Zato kažu za Grčku da je \”Siromašna zemlja, bogatih ljudi\”.